Ten post został dostarczony przez naszych przyjaciół z MTS Nutrition i napisany przez CEO Marca Loblinera.
Izolat białka serwatki został ogłoszony przez niektórych w branży żywienia sportowego jako lepszy od koncentratu białka serwatki, ponieważ dostarcza więcej białka na porcję, ma mniej węglowodanów i tłuszczu, i jest "czystszy".
Ale jest to bardziej czysty? Oferowane rozumowanie jest to, że więcej filtracji pozostawi cię z lepszym produktem końcowym. Jednakże, nie jest to dokładne.
Przyjrzyjmy się bliżej różnicom pomiędzy izolatem i koncentratem białka serwatki, jak są przetwarzane i który z nich ma dla Ciebie największy sens.
Jak powstaje białko serwatkowe?
Definicja "czysty" to taki, który jest "niezmodyfikowany przez domieszki; prosty lub jednorodny". Innymi słowy, im mniej filtrujesz białko, tym lepiej.
Na przykład, weźmy MTS Nutrition Machine Whey Protein, który jest filtrowanym na zimno koncentratem i izolatem białka serwatki. Proces filtracji na zimno pozostawia nam ponad 80 procent białka serwatki, podczas gdy izolat będzie ponad 90 procent. MTS miesza koncentrat z izolatem tylko po to, aby utrzymać niższą zawartość tłuszczu i węglowodanów.
Przetwarzanie białek serwatkowych, zwłaszcza w procesie wymiany jonowej, pozbawia serwatkę jej właściwości immunologicznych. Wymiana jonowa jest metodą izolowania serwatki z mleka przy użyciu żywic jonowymiennych, powinowactwa ładunków oraz łagodnej regulacji pH.
Żywice jonowymienne są polimerami. Mogą one wymieniać specyficzne jony wewnątrz polimeru z jonami w roztworze, który przechodzi przez żywicę. Zmieniają one pH, aby oddzielić węglowodany od białek.
Wymiana jonowa prawie całkowicie eliminuje glikomakropeptyd kappa-kazeiny (GMP), podczas gdy obróbka na zimno tego nie robi. Jest to ważne, ponieważ GMP wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed toksynami, bakteriami i wirusami.
Przetwarzanie białek serwatkowych na zimno jest metodą izolowania serwatki z nabiału w oparciu o masę cząsteczkową, rozmiar i właściwości przenikania w środowisku przetwarzania na zimno. Jest ona zimna, aby uniknąć jakichkolwiek zmian w cząsteczkach serwatki. Jest to tak czysta serwatka, jak to tylko możliwe - temperatura jest uwzględniana w celu utrzymania cząsteczek serwatki w stanie nienaruszonym.
Jedyna rozbieżność między izolatem białka serwatki a koncentratem białka serwatki to niewielka ilość węglowodanów i tłuszczu. Widząc, że proces ten utrzymuje właściwości immunologiczne właściwe dla całego białka serwatkowego, uważamy, że jest to warte tej niewielkiej ilości węglowodanów i tłuszczu pozostałego po.
Aby być sprawiedliwym, będziemy porównywać profile odżywcze dwóch produktów, zarówno z MTS Nutrition: All Natural Grass Fed Whey Protein Isolate (czysty izolat) i Machine Whey (mieszanka koncentratu i izolatu):
Machine All Natural Grass Fed Isolate
Białko: 25 gramów
Węglowodany: 2 gramy
Tłuszcz: 1 gram
Serwatka do maszyn
Białko: 25 gramów
Węglowodany: 3 gramy
Tłuszcz: 2 gramy
Kiedy Izolat Białka jest lepszym wyborem?
Izolat białka serwatki jest lepszą opcją, jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy. Ale o ile nie jest ona poważna, przyjmowanie czegoś takiego jak MTS Nutrition Machine Uptake z koktajlem może wyeliminować większość, jeśli nie wszystkie problemy.
Izolat białka serwatki może być również lepszym wyborem, jeśli przygotowujesz się do zawodów sportowych lub konkursów, w których liczy się każdy makroskładnik, a nie ma ich zbyt wiele. Różnica wynosi tylko 2 do 3 gramów, więc nawet w tym przypadku nie jest to wielka sprawa.
Czy Izolat Białka Serwatki nie jest szybciej wchłaniany?
Niektórzy ludzie będą podkreślać szybkość izolatu białka serwatki nad koncentratem białka serwatki, ale to jest nielogiczne. Oba są białkami serwatkowymi, więc wchłanianie będzie podobne. I o ile nie będziesz przyjmował ich na czczo (bez jedzenia przez ponad 24 godziny), bez innych źródeł pożywienia (jak masło orzechowe dla tłuszczu czy płatki owsiane dla węglowodanów), nie będzie to stanowiło zauważalnej różnicy.
Co z cholesterolem w białku serwatkowym?
Cholesterol w białku serwatkowym występuje naturalnie, a nowy konsensus naukowy mówi, że cholesterol w diecie nie prowadzi do wzrostu cholesterolu u zdrowych osób. Cholesterol jest również krytyczny dla zdrowej produkcji hormonów.
Jakie są korzyści stosowania mieszanek serwatkowych?
Istnieje wiele korzyści płynących ze spożywania mieszanki białek serwatkowych w porównaniu do innych źródeł białka:
Białko serwatkowe ma wyższą wartość biologiczną niż jakiekolwiek inne białko, kropka. Obejmuje to kazeinę, jaja, soję i wołowinę.
Koncentrat białka serwatkowego jest znacznie łatwiejszy do aromatyzowania niż inne białka.
Nietknięty koncentrat białka serwatkowego ma ogromne korzyści immunologiczne.
Szybkie wchłanianie, kiedy tego chcesz: Białko serwatkowe jest szybkie, gdy jest przyjmowane samo w sobie, ale jeśli chcesz je spowolnić, możesz dodać tłuszcz lub błonnik i staje się bardziej posiłkiem.
Kiedy używasz zaufanego produktu, takiego jak Machine Whey, możesz być pewien, że etykieta jest prawdziwa i nie zawiera aminokwasów.
Czas przestać nabierać się na niedokładne twierdzenia i taktyki sprzedaży. Białko serwatkowe jest najwyższej jakości źródłem białka, kropka. Koncentrat białka serwatkowego jest nie tylko tańszy niż izolat, ale ma również ogromne korzyści poza beztłuszczową masą i utratą tłuszczu.
Jeśli chcesz uzyskać najlepsze rezultaty dla zdrowia i przyrostów, włącz do swojego programu wysokiej jakości koncentrat białka serwatkowego, taki jak MTS Nutrition Machine Whey i zbieraj owoce!